Survival guide til gymnasieelever

Hvert år starter tusindvis af unge i gymnasiet, og mens det uden tvivl vil blive nogle af de bedste år i ens liv, skal man også forberede sig på, at det bliver tre hårde år. Lektiemængderne hober sig op, og man skriver aflevering på aflevering. Det kan virke ret så uoverskueligt at starte i gymnasiet, når man kommer fra folkeskolen og er vant til, at man sagtens kan slippe afsted med at glemme sine lektier hist og her, og at man ikke kommer bagud, hvis man tager en pjækkedag engang i mellem. Herunder finder du en række gode tips til, hvordan du kommer igennem gymnasiet i ét stykke uden at sidde i stress til halsen, når deadlines, karaktergivning og eksamener nærmer sig.

Vær opmærksom på dit fravær

Ikke alle folkeskoler giver eleverne en oversigt over deres fravær, men fraværet er nok en af de største udfordringer i gymnasiet. Væn dig til at have disciplin nok til ikke at pjække. Heller ikke selvom det er fristende at sove lidt længere på en kedelig mandag morgen. Fraværsprocenten vokser for hver gang, man kommer for sent eller bliver væk fra en time, og inden man får set sig om, bliver man kaldt til samtaler hos studievejlederen og kontoret, og det regner med skriftlige advarsler.

Få hjælp til de svære fag eller lektier

Det er vigtigt, at man så godt som overhovedet muligt forsøger ikke at komme bagud. Er man først bagud, er det rigtigt svært at komme på rette spor igen, og man vil ofte kun komme mere og mere bagud. Det er langt fra alle, der har det let i gymnasiet, og det er der slet ikke noget galt med. Føler du dig bagud i enkelte fag, eller har du svært ved at holde trit med lektiemængden, er det en rigtig god idé at gøre noget ved det. Få eventuelt hjælp af en privatlærer så du kan bruge nogle timer om ugen på at indhente noget af det, du har svært ved. Tag eventuelt et lån til lektiehjælp hos lån.dk så du kan få hjælp, hvis du har svært ved tingene.

Lav dine afleveringer i god tid

De store mængder af afleveringer er ofte kilden til en stor del af den stress, som gymnasieelever føler. Derfor er det altid en god idé at begynde at lave dine afleveringer, så snart du ved, at de eksisterer, så du kan komme til bunds i dem så hurtigt som muligt. Hvis man skal være lidt realistisk, så er det sjældent, at man rent faktisk holder den regel, men så er det vigtigt at understrege, at man ikke nødvendigvis behøver at lave afleveringerne færdigt med det samme. Så længe man er gået i gang med at tænke over opgaven i god tid og måske har brainstormet og skrevet lidt noter, vil det være langt lettere og hurtigere at skrive afleveringen helt færdigt i sidste ende. Ofte vil man også opleve at så snart, man er gået i gang, er det egentlig rarest bare at få det overstået med det samme, hvis det er muligt.

Glem ikke at have det sjovt

Selvfølgelig går du i gymnasiet for få en uddannelse og måske for at låse op for den videregående uddannelse, du altid har drømt om at få, så der er ingen tvivl om, at skolen skal tages alvorligt, men når det er sagt, skal man absolut heller ikke glemme at have det sjovt. Det er okay at springe lektielæsningen over fredag eller lørdag aften, hvis du ikke kommer bagud af det, og i stedet bruge weekenden på at være sammen med vennerne eller tage til fest. Der er ingen grund til at stresse sig selv mere end allerhøjst nødvendigt. For at undgå stress er det også især vigtigt at være i stand til at koble fra og slappe rigtigt af – hvad end det betyder at feste til solen står op, at få sjove oplevelser sammen med vennerne, eller at sidde derhjemme under dynen og streame serier og film hele weekenden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *