Blog

Sjove metoder, der udvikler dine matematiske evner

Hver eneste dag i livet bruger vi matematik. Vi bruger matematik, når vi skal have overblik over vores økonomi, når vi skal give tjeneren drikkepenge, og når vi går på tilbudsjagt i supermarkedet. Måske er du en af dem, der finder matematikken svær. I så fald gør lommeregneren her på siden det hele lidt nemmere, men vidste du, at der findes en række sjove metoder, du kan bruge for at forbedre dine matematiske evner? På den måde slipper du for at hive lommeregneren op næste gang du konfronteres med et simpelt regnestykke.

Du kan for det første træne dit sind og dine tankesystemer for derved at gøre regnestykker mere overskuelige. Du husker garanteret din lærers ord om, at plus og minus altid skal angribes fra højre mod venstre, men når det kommer til hovedregning er det faktisk langt nemmere at regne modsat – altså fra venstre mod højre. Det betyder, at du tager udgangspunkt i det højeste tal, hvorefter du tilføjer eller fratrækker det mindste tal. For eksempel: 87 + 20 = 107. Oplever du oftere problemer, når der skal ganges, bør du se med i denne video, hvor et lille tegn-trick bruges til at gøre store gangestykker lettilgængelige.

Når det kommer til procentregning, er et godt trick at tage udgangspunkt i 10%. Hvis du for eksempel ønsker at finde 10% af beløbet 255,50 kr. skal du blot rykke kommaet en gang mod venstre for at finde svaret. Resultatet er således 25,55 kr. Efter du har fundet frem til de 10%, kan du så let som ingenting regne videre og dermed finde frem til både 15% og 20%. Ved de 20% fordobler du blot beløbet, hvorefter resultatet er 51,1 kr. Ved de 15% halverer du beløbet (12,77 kr.), hvorefter du plusser det beløb med de 10%. 15% af 25,55 er dermed 38,32 kr.

Du kan også træne din matematiske og logiske sans ved at benytte dig af det store udbud af apps, der findes på markedet. Tag for eksempel den simple app NumberLink, hvor du kæder tal sammen i takt med, at sværhedsgraden stiger. Du kan også finde apps, der kombinerer matematikken med øvelser, der træner din hukommelse og koncentrationsevne. Et godt bud er Lumosity, hvor du hver dag får en række kognitive opgaver, der skal løses. Denne app er virkelig populær verden over og bruges af mere end 70 millioner.

En anden underholdende måde, hvorpå du kan udvikle dine matematiske evner, er ved at gøre brug af spil, der indeholder matematiske elementer. Den kan være alt fra poker og Blackjack til spillemaskiner og sudoku. Det er efterhånden almen viden, at disse spil indeholder en lang række matematiske systemer, og vil man for eksempel være en god pokerspiller, er det vigtigt at sætte sig ind i pokerens matematik, som især centrerer sig om sandsynlighedsregning. Udover at gøre dig bedre til matematik, kan poker også gøre dig bedre til at kontrollere dine følelser og aflæse andres.

Er du mere til sport kan det også være en god måde at fremme dine matematiske evner. Sport handler nemlig i høj grad om statistikker og sandsynlighed, specielt når det kommer til at skulle analysere en kamp eller resultatet af en kamp. Sidst, men ikke mindst, findes der også sider, der argumenterer for at håndarbejde såsom strik og hækling kan gøre dig bedre til matematik. For at sikre dig et godt resultat, foretager du nemlig en del udregninger, når du strikker og hækler.

Kronik: Generation gode betalere

Hver tyvende dansker er registreret i RKI registret. Heriblandt er unge i alderen 26-35 år hyppigt repræsenteret. Hvorfor har vi ikke undervisning i privatøkonomi, når tallene på dårlige betalere er så høje?

Hvert år udgiver Experian – RKI Kredit Information statistikker over dårlige betalere her i landet. Det er en opgørelse over de danskere, der ikke har betalt sin gæld til tiden. I begyndelsen af 2017 var cirka hver 20. dansker registreret. Jeg gentager lige: Hver tyvende dansker er registreret i RKI. Det svarer til over 200.000 personer, som er dårlige betalere i Danmark.

Vi lever lige nu i et dansk samfund, hvor vi har travlt med at få unge gennem uddannelsessystemet. Vi skal hurtigst muligt få et job og blive selvforsørgende. Men sagen er, at folkeskolerne har mere travlt med at lære os omkring kemiske reaktioner i kemiundervisningen end at lære os at styre vores egen privatøkonomi. Mange unge aner ikke, hvordan de lægger et budget, hvordan de registrerer forskudsopgørelse og årsopgørelse korrekt, hvad renter og gebyrer betyder, og hvad skattepenge rent faktisk går til.

Selvom statistikkerne fra Experian viser et fald i antallet af dårlige betalere siden 2014, så er det stadig skræmmende, at over 200.000 danskere er registreret i RKI. Det er jo ikke kun disse personer, der har finansielle problemer. Der findes mange uden for registret, som har problemer med at drive en sund og fornuftig privatøkonomi.

Spørgsmålet er imidlertid, hvordan sikrer vi, at flere danskere får udviklet en privatøkonomisk sans?

Som en ung herre på 22 år vurderer jeg løbende i min omgangskreds, at langt størstedelen af mine medstuderende på universitetet havde haft gavn af mere undervisning i finansiel forståelse i folkeskolen. Antallet af unge danskere mellem 26 til 35 år i RKI-registret er hyppigt, og meget tyder derfor på, at vi unge ikke er gode nok til økonomi. Læs videre “Kronik: Generation gode betalere”

4 skarpe innovationsstrategier

Vi lever i en verden der forandrer sig konstant, hvor forbrugerne skifter adfærd, vaner og indkøbsmønstrer. Særligt indenfor de sidste 50 år har verden forandret sig markant, hvilket har skabt store udfordringer for etableret virksomheder, der pludselig skal tænke i nye innovative baner, for at fastholde deres kunder og forblive de bedste i markedet.

Som ny virksomhed er man nødsaget til at lægge en innovationsstrategi, hvis man vil følge med i den globale udvikling. Før vi går i dybden med 4 eksempler på, hvordan større virksomheder arbejder med innovationsstrategi og hvordan de tackler uforudsete udfordringer, skal vi have defineret hvad innovation er. Læs videre “4 skarpe innovationsstrategier”

3 tips til vedholdenhed

Mange unge kæmper med at forblive vedholdne i nogle områder af deres liv og det er virkelig en kamp der er værd at kæmpe, for udbyttet af vedholdenhed er stort. Det er noget man kan tage med sig gennem hele livet og bruge i andre områder af sit liv, når nye problemer viser sig. Her er der derfor 3 tips til at blive mere vedholden og konsekvent. Læs videre “3 tips til vedholdenhed”

Mangler du et sted at tilbyde din hjælp?

Mange unge har rigtig mange forskellige kompetencer, som de i stedet for at spilde væk med fester og druk, kunne bruge på at hjælpe andre og dermed udvikle sig selv. Mange ved dog bare ikke, hvordan de skal tilbyde deres hjælp og få ordet om deres kompetencer ud til de rigtige kunder. Det er der her nogle tips til. Læs videre “Mangler du et sted at tilbyde din hjælp?”

Vejen til drømmehuset

Når man star overfor enten at vælge eller bygge et nyt hus, så er mulighederne mange. Der er så mange overvejelser der skal gennemtænkes og så mange beslutninger der skal tages. For både at give ideer og inspiration til muligheder for rum og indretning er der her nogle tips, til at skabe de perfekte rammer om jeres nye hjem. Læs videre “Vejen til drømmehuset”

3 tips til en bedre IQ

En IQ-test måler en persons numeriske, rumlige, grafiske og logiske evner, og så er det en meget udbredt test der overordnet giver et indtryk af hvor ”klog” man er. De fleste mennesker vil derfor logisk nok gerne have en meget høj IQ, men hvad nogle ikke ved, er at man sagtens kan træne sin hjerne og dermed forbedre sin IQ. Her er der et par tips og metoder til netop dette. Læs videre “3 tips til en bedre IQ”

3 råd til indretning af studiebolig

Når man først flytter hjemmefra, ender de fleste, på trods af drømmen om en stor, lækker og åben lejlighed, i en lejlighed, der nærmere kan sammenlignes med en papkasse. Nogle sparer måske penge og lejer kun et værelse i stedet for en hel lejlighed. De fleste unge prioriterer nemlig ofte beliggenhed frem for størrelse, men det betyder ikke, at man ikke kan få en fed indretning, der både skaber personlighed og mest mulig plads. Her er der nogle tips til indretnings inspiration der manipulerer med pladsen, så man får mest muligt ud af pladsen. Læs videre “3 råd til indretning af studiebolig”

Mad til fattige studerende

Som udeboende studerende kan det være svært at få det hele til at hænge sammen. Det er ikke altid man får det bedste mad serveret hos sig selv, det bliver for det meste bare pasta med kethcup. Det er heller ikke altid, at man kan komme hjem til mor og far, for at få mad. Men med en madplan kan man hurtigt spare penge ved at lave en billig madplan. Her er nogle tips til at lave den bedste madplan! Læs videre “Mad til fattige studerende”

Det er tid til en pause…

Nu er skoleåret endelig overstået og det er slut med tunge bøger, regnestykker og generelle lektier. Sommerferien er her og det er skønt, men man kan nemt komme til at kede sig lidt engang imellem. Her er der samlet 5 som du kan bruge din dyrebare tid på!

  1. Farve, farve… og mere farve!

Få noget kulør! Lig dig ud i solen og få den flotteste tan. Bare husk at smøre dig ind i solcreme med en høj faktor, så du ikke går hen og bliver forbrændt. Udover at få en flot farve, så bliver du også rig på D-vitamin – og det er jo win-win.

  1. Er du en vandhund?

Tag dine venner og veninder under den ene arm og en bold, frisbee eller noget tredje under den anden arm – og så er du helt klart parat til flere timers sjov. Lige meget hvor gammel man er, så er det altid sjovt at plaske rundt ude i vandet og lege vildt. Man behøver jo ikke altid ligge i strandkanten og lege model fra Baywatch.

  1. Tag golfkøllen i hånden

Om det er noget du har prøvet før eller noget hvor du tænker du er på dybt vand, så er golf ret sjovt. Tag dine venner med og få en god dag ud af det. Find det rigtige golfudstyr frem og nyd dagen mens du går rundt på en meget grøn plæne og skyder kugler ned i huller. Hvis du skal finde det rette udstyr til golf, kan du finde det her: https://www.golfexperten.dk

  1. Mål!

Lav en liste over de mål du gerne vil opnå i dit nye skoleår. Måske vil du gerne blive bedre til matematik eller engelsk, og så find ud af hvordan du bliver det. Er du færdig med skolen og gymnasiet, så find ud af hvad du vil bruge dit sabbatår på! Vil du ud at rejse – hvor skal du hen? Er der noget du aldrig har prøvet før som du tænker er et must? Skriv det hele ned.

  1. Ferie?

Er du så heldig, at du skal ud at rejse, så lav en liste over film, bøger og musik som du lige skal have med på vejen – det kan hurtigt blive kedeligt at tælle gule biler eller se på skyer. Lav også lidt research om det sted du skal hen til. Er der specielle steder eller spisesteder man skal besøge?